Átadták a Cziffra Fesztivál díjait

Cziffra György Fesztivál

 Díjátadóval és gálakoncerttel zárult vasárnap a Cziffra György Fesztivál: az Életműdíjat idén Eötvös Péter karmester, zeneszerző, zenepedagógus és Csiba Lajosné Emődi Györgyi karvezető, zenepedagógus kapta, Tehetség-díjjal pedig Abouzahra Amira hegedűművészt, Lukács Gergely tubaművészt és Vida Mónika Ruth zongoraművészt jutalmazták.

    A fesztivál záróeseményét a Zeneakadémián rendezték, az ünnepségen Balázs János zongoraművész és a Concerto Budapest zenekara lépett színpadra Keller András vezényletével.
    Felidézték, Balázs János 2017-ben alapította a Cziffra Fesztivál díjait, melyek célja, hogy a pályájuk elején járó tehetségeket, valamint a kulturális területen végzett több évtizedes kiemelkedő munkásságot és a legnagyobb kulturális értékeket felmutató emberi teljesítményeket elismerjék. 2024-ben a fesztivál alatt összesen tíz díjat adtak át öt kategóriában. A fiatal díjazottak a Cziffra Fesztivál Tehetségtámogató programjának köszönhetően további koncerteken mutatkozhatnak be.
    Az idén Életműdíjjal elismert Eötvös Péter karmesteri és zenepedagógiai tevékenységének köszönhetően a Holland Rádió Kamarazenekarához, a karlsruhei, majd a Kölni Zeneművészeti Főiskolához került, valamint a Stuttgarti Rádió Szimfonikus Zenekara, a Göteborgi Szimfonikus Zenekar és a  bécsi  Rádió Filharmonikus Zenekarának első karmestere lett.
    Rendszeresen tanít mesterkurzusokon szerte a világon. Magyarországra való visszaköltözése után megalapította a Nemzetközi Eötvös Intézet Alapítványt és az Eötvös Péter Kortárszenei Alapítványt. Munkássága elismeréseként többek között 1997-ben Bartók-Pásztory-díjban, 2002-ben Kossuth-díjban, 2017-ben pedig Prima Primissima díjban részesült.


    A szintén Életműdíjat kapott Csiba Lajosné Emődi Györgyi karvezető, zenepedagógus hivatásának gerincét a közösségek szervezése, a tehetséggondozás jelentette. Új pedagógiai stratégiát tervezett és valósított meg a Leövey Klára Gimnáziumban. Kiemelkedő munkáját és életművét Artisjus- és Németh László-díjjal ismerték el.
    A zsűri tagjai Hambuch Gerda, a MOM Kulturális Központ igazgatója; Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István Rend kitüntetés birtokosa; Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra György Fesztivál művészeti vezetője; Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész, a Cziffra György Fesztivál Életműdíjasa és Keller András Kossuth- és Prima Primissima díjas hegedűművész, karmester, a Concerto Budapest zeneigazgatója voltak – olvasható a közleményben.
    A Cziffra Fesztivál február 10. és vasárnap között, immáron kilencedik alkalommal várta az érdeklődőket a Zeneakadémián, a MOMkultban, az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtérben, az Ötpacsirta Szalonban, a Hegyvidéki Kulturális Szalonban, a Hegyvidék Galériában és az Állambiztonsági Szolgáltatok Történeti Levéltárában.
    A díjak és az azzal járó pénzjutalom támogatója Áder János korábbi köztársasági elnök. Bővebb információk a fesztiválról a www.cziffrafesztival.hu weboldalon találhatók.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük