Megérkezett az első új CAF-villamos karosszériája Budapestre

A megrendelt és gyártás alatt lévő 51 új szerelvényből megérkezett az első, Budapesten összeszerelendő CAF-villamos kocsiszekrénye. Az új villamosokkal a jelenlegi 30-ról mintegy 40 százalékra növekedhet az alacsony padlós villamosok aránya a fővárosban.

Már Budapesten van az 51 darabos új CAF-villamosflotta első kocsiszekrénye, amelynek összeszerelését a spanyol gyártó felügyeletével – jelentős magyar hozzáadott értékkel – a BKV Vasúti Járműjavító munkatársai végzik. Többek között magyar szakemberek hajtják végre

a járművek elektronikai szerelését;
az ajtók, az ablakok és az ülések beszerelését;
az utastéri berendezések (például a monitorok és a kapaszkodók) felszerelését, valamint
a vezetőfülke kialakítását.

Folyamatos a járműflotta megújítása
A BKK 2022 novemberében 20 rövid, 2023 márciusában 26 rövid és 5 hosszú (összesen 31) CAF-villamost rendelt meg. Ezek között van Budapesten összeszerelendő, valamint Spanyolországban gyártott és ott összeszerelt villamos is – ilyen lesz az első, amely 2024 őszén forgalomba állhat. Az új járművekkel először tervezetten a dél-pesti vonalakon növekedhet az alacsony padlós villamosok aránya. A flotta utolsó járműve előreláthatólag 2026. nyár végén érkezik Spanyolországból. A villamosokat a BKK az Európai Unió társfinanszírozásával szerzi be.

A budapesti villamosbeszerzésekkel 2021-ig 73 vadonatúj CAF állt forgalomba. Az újabb, összesen 51 jármű forgalomba helyezésével a tervek szerint 2025 végétől olyan vonalakon is közlekedhetnek alacsony padlós, légkondicionált, energiatakarékos villamosok, ahol jelenleg csak néhány vagy egyáltalán nem közlekedik.

Újabb villamosok jöhetnek Budapestre 2030-ig
További járművek beszerzése is esedékessé válik a jövőben: a BKK már dolgozik annak a tendernek a kiírásán, amelynek köszönhetően akár további 110 új, korszerű villamos érkezhet a fővárosba. A 2022-ben elkezdett műszaki előkészítés, az egyeztetések, majd az eredményes hatósági eljárás eredménye, hogy idén januárban elvi előzetes típusengedélyt szerzett a BKK.

A budapesti villamosfejlesztésekről és a járműflotta megújításáról ezen az oldalon olvasható bővebb információ.

Képgaléria

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük