Terézváros razziázott, a kerületben minden második szálláshely illegálisan működött

Karácsony Gergely már 2020-ban azt mondta, támogatná, hogy korlátozzák a rövidtávú lakáskiadás időtartamát Budapesten, és a VII. kerület polgármestere, Niedermüller Péter is ezen az állásponton van.

„Budapest kettős közigazgatási rendszere nem sok mozgásteret ad az Airbnb-vel kapcsolatban a Fővárosi Önkormányzatnak. A magánszálláshelyeket a kerületeknél kellett regisztrálni, és az ellenőrzés is az ő hatáskörük. Kvantitatív korlátozást is ők vezethetnének be”

– mondta az Énbudapestemnek Misetics Bálint, a főpolgármester lakás- és szociálipolitikai főtanácsadója.

„Terézváros az egyetlen kerület, amely megpróbálta szabályozni a rövidtávú lakáskiadást. A kormányhivatal szerint azonban a tervezett szabályozások korlátoznák a lakáskiadókat, ami ellentétes a kormány szándékával, ezért nem engedték hatályba lépni”

– erősítette meg az Énbudapestem kérdésére a terézvárosi önkormányzat.

Az óriás cég több milliós bevétele ellenére, például nagyobb német városokban, nem hajlandó kiadni az önkormányzatok számára a cégnél regisztrált lakástulajdonosokat. A hamburgi adóhatóságnak 2020 nyarán sikerült nagy mennyiségű felhasználói adatot megszereznie, a városvezetés az ezt követő időszakban 2 millió euró adót szedett be.

Budapesten a Terézváros polgármestere is hiába kéri az együttműködést, az Airbnb nem hajlandó erre.

Címlapfotó: Arold Péter/APEV Média


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük